UŞAQLAR ÜÇÜN
maarifləndirici materiallar
Sağlam qida / MƏQALƏLƏR
Qida məhsullarının tərkibində olan dəmirin sorulmasını ləngidən (-) və ya tezləşdirən (+) birləşmələr.
Qida məhsulları |
Təsir dərəcəsi |
Aktiv maddə |
Ləngidən |
||
Tam taxıllı qidalar və qarğıdalı |
--- |
Fitat |
Çay, yaşılyarpaqlı tərəvəzlər |
--- |
Polifenollar |
Süd, pendir |
-- |
Kalsium+fosfat |
İspanaq |
- |
Polifenollar, oksalin turşusu |
Yumurta |
- |
Fosfoprotein, albumin |
Dənli bitkilər |
- |
Qida lifləri |
Tezləşdirən |
||
Qaraciyər/ət/balıq |
+++ |
«ət» amili |
Portağal, alma, armud |
+++ |
Vitamin С |
Gavalı, banan |
++ |
Vitamin С |
Gül kələm |
++ |
Vitamin С |
Salat, tomat, yaşıl şirin bibər, xiyar |
+ |
Vitamin С |
Kök, kartof, şəkər çuğunduru, balqabaq, brokolli, kələm |
++/+ |
Limon, alma, tartar turşuları |
Kefir, turşuya qoyulmuş kələm |
++ |
Turşular |