UŞAQLAR ÜÇÜN
maarifləndirici materiallar
Sağlam qida / MƏQALƏLƏR
Vegetarian qidalanma nədir?
- Vegetarian sözü latıncadan tərcümədə “sağlam, gümrah, möhkəm” deməkdir.
- Vegetarian qidalanmada rasiondan ət və balıq çıxarılır, əsasən bitki mənşəli qidalar istifadə olunur.
- Bu qidalara aiddir: meyvə, tərəvəz, dənli bitkilər, paxlalı bitkilər (lobya, noxud), çərəzlər (qoz, fındıq və s.), tumlar.
- Hər bir vegetariana B12 vitaminli məhsul, yaxud qida əlavəsi tövsiyə olunur.
- Hər gün kalsiumla zəngin qidalar, dəniz tərəvəzləri, yodlaşdırılmış duz və dəmirlə zəngin qidaların qəbulu vacibdir.
- Günəş işığı, zənginləşdirilmiş qidalar və əlavələr, vegetarianlar üçün D vitamininin əsas mənbəyidir.
- Gündəlik rasionda enerji yaradan məhsullar – qoz, fındıq kimi çərəzlər və quru meyvələr olmalıdır.
- Vegetarianları qida tərzlərini dəyişməyə məcbur etmək düzgün deyil.
- Amma vegetarian dietaya keçməzdən əvvəl dietoloq, yaxud həkimlə məsləhətləşmək zəruridir.