MÜƏLLİMLƏR ÜÇÜN

maarifləndirici materiallar


Sağlam qida / MƏQALƏLƏR

Təhlükəsiz qidalanma üzrə faydalı tövsiyələr
  • Tez xarab olan ət, toyuq, balıq kimi qidaları alış-verişin sonunda alın. Əgər tez zamanda istifadə etməyəcəksinizsə, ən çox 2 saat, isti havada isə, 1 saat ərzində soyuducuya yerləşdirin.
  • Mənşəyi bilinməyən süd əvəzinə, pasterizə olunmuş südlərə üstünlük verin.
  • Paxlalı və taxıl məhsulları alarkən nəmli, böcəkli, kiflənmiş olmadığına diqqət yetirin.
  • Yemək hazırlayarkən qida təhlükəsizliyinə riayət edilməlidir.
  • Qida məhsullarını istifadədən əvvəl təmiz yuyun.
  • Qida məhsullarını doğrayarkən fərqli lövhə və bıçaqlardan istifadə edin.
  • Yumurtaları istifadədən öncə su ilə yaxşıca yuyun. Salmonellyoza yoluxma (yumurta, ət məhsullarında rast gəlinən bakteriya) təhlükəsinin qarşısını almaq üçün onları yüksək temperaturda bişirin.
  • Bıçaq, doğrama taxtası, qab-qacaq və mətbəx mebelinin səthi qaynar su ilə yuyulmalıdır.
  • Yeməyi müvafiq temperaturda bişirin. İsti yeməkləri 60və yuxarı temperaturda istifadəyə verin.
  • Soyuq qəlyanaltıları 5və aşağı temperaturda saxlayın.
  • Artıq qalan yeməkləri xüsusən isti aylarda otaq temperaturunda çox saxlamayın və tezliklə soyuducuya qoyun.
  • Əgər artıq qalan yemək çoxdursa və sizə 1 porsiya lazımdırsa, o zaman yeməyin hamısını qızdırmayın, sizə lazım olan porsiya qədər digər qaba tökərək qızdırın.