UŞAQLAR ÜÇÜN

maarifləndirici materiallar


Xəstəliklərin qarşısının alınması / MƏQALƏLƏR

Qidalanma rejimi

2-ci tip şəkərli diabet olan insanların əksəriyyəti üçün hissə-hissə qidalanma məsləhət görülür (gündə 5-6 dəfə kiçik porsiyalarla). Bu rejim imkan verir ki, insanın vərdiş etdiyi qida həcmi azaldıqda güclü aclıq hissi yaranmasın. Həmçinin, bu rejim yeməkdən sonra qanda qlükoza səviyyəsinin artmasına (hər qida qəbulunda karbohidrat porsiyası çox olmamalıdır) və medikamentoz şəkər azaldıcı terapiyada olan şəxslərdə hipoqlikemiyaların yaranmasına (tez-tez az miqdarlarda karbohidrat qəbulu) mane olur. 1-ci tip şəkərli diabetdə sərbəst qidalanma rejimi mümkündür, belə ki, hər qida qəbulundan əvvəl qısamüddətli təsirə malik zəruri insulin dozası yeridilir. Bu isə, qanda qlükoza səviyyəsini lazımi həddə saxlamağa imkan verir.

Qidalanmaya dair ümumi tövsiyələr

 

1.Bitki lifləri (sellüloz) ilə zəngin məhsulların (tərəvəz və göyərti, yarma, iri üyüdülmüş undan olan məmulatlar) və tərkibində yarıdoymuş yağ turşuları (bitki yağı) olan məhsulların rasiona daxil edilməsi.

 

2.Kalorili olmayan şəkər əvəzləyicilərin (aspartam, saxarin, asesulfamK) orta miqdarda istifadə olunması. Artıq bədən çəkisi olan insanlar “diabetik məhsullardan”, məs. şokolad, peçenye, vafli, cemden istifadə etməməlidirlər. Çünki bu məhsullar kalorili şəkər əvəzləyicilərindən hazırlanıblar (ksilit, sorbit və ya fruktoza), həmçinin onların qalan komponentləri yüksək kalorili ola bilər. Bunlar qanda qlükoza səviyyəsini yüksəldə bilər (məs. Vafli və peçenye unu, cemdəki və marmeladdakı meyvə tərkibi və s.)

 

3.Alkoqollu içkilərin istifadəsi pankreatit, aşkar neyropatiya, dislipidemiya, alkoqol asılılığı olmayan hallarda qadınlar üçün sutkada 1 şərti vahiddən, kişilər üçün isə, 2 şərti vahiddən* çox olmamaqla mümkündür.

 

4.Konkret göstəriş olmadan vitamin və antioksidant qəbulu tövsiyə edilmir, belə ki, oların uzaq effektivliyi və təhlükəsizliyi öyrənilməyib.

 

*Bir şərti vahid 15 q xalis etanola və ya 40 q tünd içkiyə, yaxud da 140 q quru şəraba və ya 300 q pivəyə bərabərdir.

 

 

Şəkərli diabetlə əlaqədar yuxarıda göstərilən qidalanma qaydalarının yekunu olaraq, demək olar ki, qidalanma artıq bədən çəkisinin olmasından və şəkər azaldıcı müalicədən asılıdır.

  1. Şəkərli diabetdən əziyyət çəkən, insulin qəbul etməyən artıq çəkili insanların qidalanması. Əsas prinsip – kalori miqdarının aşağı salınmasıdır. Çörək vahidləri üzrə karbohidratları hesablamağa ehtiyac yoxdur.
  2. Şəkərli diabetdən əziyyət çəkən, insulin qəbul edən artıq çəkili insanların qidalanması. Yuxarıda göstərilən aşağı kalorili qidalanma prinsipləri. Çörək vahidləri üzrə karbohidrtların hesablanması vacibdir.
  3. Şəkərli diabetdən əziyyət çəkən, insulin qəbul etməyən və çəkisi normaya yaxın olan insanların qidalanması. Aşağı kalorili qidalanma prinsiplərinə əməl etməyə ehtiyac yoxdur, belə ki, bədən kütləsini azaltmaq lazım deyil. Çörək vahidləri üzrə karbohidratları dəqiq şəkildə hesablamağa da ehtiyac yoxdur, yeməkdən sonra qanda qlükoza yüksək olarsa, şəkər məhdudlaşdırılmalıdır.
  4. Şəkərli diabetdən əziyyət çəkən, insulin qəbul edən və çəkisi normala yaxın olan insanların qidalanması. Aşağı kalorili qidalanma prinsiplərinə əməl etməyə ehtiyac yoxdur, belə ki, bədən kütləsii azaltmaq lazım deyil. Çörək vahidləri üzrə karbohidratların hesablanması vacibdir.

TƏRKİBİNDƏ EKVİVALENT MİQDARDA KARBOHİDRAT OLAN MƏHSULLARIN SİYAHISI – “ÇÖRƏK VAHİDLƏRİ”

(1 karbohidrat vahidi, KV=tərkibində 10-12 q karbohidrat olan məhsul miqdarı)

 

 

Çörək və bulka məmulatları*

1 KV =

1 dilim

Ağ çörək

20 q

1 dilim

Qara çörək

25 q

 

Suxarı

15 q

 

Kreker (quru peçenye)

15 q

1 x.q.

Üyüdülmüş suxarı

15 q

*Düşbərə, blinçik, oladi, pirojki, sırnik, varenki, kotlet kimi məhsullarda karbohidrat var, ancaq ÇV miqdarı məmulatın ölçüsündən və reseptindən asılıdır.

 

 

 

Yarma, qarğıdalı, un

1 KV =

1 x.q.

İstənilən yarma*

15 q

2 x. qaşığı

Yulaf

20 q

1/2 ədəd, orta

Qarğıdalı lopaları

100 q

3 x. qaşığı

Konservləşdirilmiş qarğıdalı

60 q

4 x. qaşığı

Qarğıdalı lopaları

15 q

10 x. qaşığı

Popkorn (“qızardılmış” qarğıdalı dənələri)

15 q

1 x.q.

Un (istənilən)

15 q

*1 x.q. çiy yarma nəzərdə tutulur; bişmiş formada (sıyıq) 1 XE 2 x.q.x. (50 q).

 

 

Kartofel

1 KV =

1 ədəd, orta

Çiy kartof

75 q

2 x. qaşığı

Kartof püresi

90 q

2 x. qaşığı

Qızarmış kartof

35 q

 

Quru kartof (cipsi)

25 q

 

 

Tərəvəz, paxlalılar, qoz

1 KV =

3 ədəd, orta

Kök

200 q

1 ədəd, orta

Çuğundur

150 q

1 x.q., quru

Paxlalılar

20 q

7 x. qaşığı, təzə

Noxud

100 q

3 x. qaşığı, bişmiş

Lobya

50 q

 

Qoz

60-90 q

 

 

Süd və maye süd məhsulları

1 KV =

1 stəkan

Süd

250 ml

1 stəkan

Kefir

250 ml

1 stəkan

Qaymaq

250 ml

 

Təbii yoqurt

200 q

 

 

Digər məhsullar

1 KV =

2 ç.q.

Qənd-şəkər

10 q

2 dilim

Dilim qənd

10 q

2 stəkan

Şirin qazlı su

100 ml

1 stəkan

Kvas

250 ml

 

Dondurma

65 q

 

Şokolad

20 q

 

Bal

12 q

 

 

Makaron məmulatları

1 KV =

1-2 x. qaşığı

Məmulatın növündən asılı olaraq

Vermişel, lapşa, rojki, makaron

15 q

 

 

 

Meyvə və giləmeyvələr (tum və qabıq ilə)

1 KV =

2-3 ədəd

Ərik

110 q

1 ədəd, iri

Heyva

140 q

1 dilim (köndələn kəsim)

Ananas

140 q

1 dilim

Qarpız

270 q

1 ədəd, orta

Apelsin

150 q

1/2 ədəd orta

Banan

70 q

7 x.q.

Mərsin

140 q

12 ədəd iri olmayan

Üzüm

70 q

15 ədəd

Albalı

90 q

1 ədəd, orta

Nar

170 q

1/2 ədəd, iri

Qreyfrut

170 q

1 ədəd, kiçik

Armud

90 q

1 dilim

Yemiş

100 q

8 x. qaşığı

Böyürtkən

140 q

1 ədəd

Əncir

80 q

1 ədəd, iri

Kivi

110 q

10 ədəd, orta

Çiyələk

160 q

6 x. qaşığı

Motmotu

120 q

8 x. qaşığı

Moruq

160 q

1 ədəd, iri olmayan

Manqo

110 q

2-3 ədəd, orta

Narıngi

150 q

1 ədəd, orta

Şaftalı

120 q

3-4 ədəd iri olmayan

Gavalı

90 q

7 x. qaşığı

Qarağat

120 q

1/2 ədəd, orta

Xurma

70 q

7 x. qaşığı

Qaragilə

90 q

1 ədəd, kiçik

Alma

90 q

1/2 stəkan

Meyvə şirəsi

100 ml

 

Quru meyvə

20 q